Naslovna slika za Zaključci u vezi projekta Mrtvaška izglasani na Županijskoj skupštini korak su u dobrom smjeru; budno ćemo pratiti da ih odgovorni i provedu!
12. 11. 2021.

Zaključci u vezi projekta Mrtvaška izglasani na Županijskoj skupštini korak su u dobrom smjeru; budno ćemo pratiti da ih odgovorni i provedu!

Danas smo održali tiskovnu konferenciju o ishodu rasprave Županijske skupštine Primorsko-goranske županije vezano za projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Mrtvaška kao ključne veze s otokom Ilovikom, čiji je cilj bio zatražiti od aktera osiguranje načina kojim bi se tijekom gradnje luke stanovnicima Ilovika omogućilo korištenje kraće i sigurnije brodske veze te izbjegli troškovi produljenja linije.

Kako je uvodno izložila predstavnica Možemo! Rijeka u Županijskoj skupštini Morena Lekan Štiglić, platforma Možemo! priču oko izmještanja linije Ilovik-Mrtvaška prati od samog početka:

“Svjesni smo da ovaj veliki infrastrukturni projekt, vrijedan više od 80 milijuna kuna, za cilj ima omogućiti nove načine povezivanja Lošinjskog arhipelaga s ostalim kvarnerskim otocima te Dalmacijom. No, prilikom projektiranja zanemaren je vitalni interes stanovništva otoka Ilovika. Stoga je prošlog četvrtka, između ostalog i na inicijativu Možemo! Rijeka, u dnevni red Županijske skupštine uvrštena točka o problematici koju projekt Mrtvaška uzrokuje Ilovčanima.” – kazala je Lekan Štiglić.

Prošlog četvrtka sjednica je prekinuta kako bi sve stranke u Skupštini pokušale postići konsenzus oko zaključaka, da bi jučer bila nastavljena, s novim zaključcima po kojima je Županijska skupština zatražila izmjenu projekta dogradnje luke Mrtvaška, a Županijska lučka uprava Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj pozvani su poduzeti aktivnosti kojim bi se otklonile negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova. Županijska lučka uprava Mali Lošinj u suradnji s projektantom, stručnim nadzorom i izvođačem radova također je zadužena pokušati iznaći adekvatno prometno rješenje kako bi se skratio vremenski period izmještanja državne linije 311 i omogućilo pristajanje brodica za osobne potrebe. 

Lekan Štiglić navodi da se do konačnog prijedloga zaključaka došlo nakon intenzivnih pregovora te da oni jesu rezultat određenih kompromisa svih uključenih strana, ali da su dobra ishodišna točka za sve daljnje aktivnosti koje se od glavnih aktera projekta Mrtvaška očekuju.

“Županijska skupština, glasovima vijećnika doista različitih političkih opcija, izglasala je ove zaključke i time dala jasan nalog dionicima Projekta da poduzmu sve aktivnosti potrebne da se iznađe prometno rješenje kako bi se državna linija 311 Ilovik – Mrtvaška čim prije ponovno uspostavila, a da se, pritom, nastavi i s izvođenjem projekta. Zaključci možda nekima ne zvuče idealno i dovoljno ‘oštro’, međutim, nama nije bitna semantika već to da se na problem Ilovčana jasno ukazalo. Sada je loptica na terenu investitora, a od njega očekujemo da nam u najkraćem mogućem roku predstavi rezultate. – zaključila je Lekan Štiglić.

Orjen Petković, također član Županijske skupštine iz stranke Možemo!, rekao je kako planiraju vrlo aktivno pratiti nadolazeće postupke predstavnika Županijske lučke uprave Mali Lošinj i izvođača. Naglasio je politički stav Možemo! koji pozdravlja nove projekte, ali ne po cijenu pada kvalitete života građana zbog brze, nepotpune i nekvalitetne pripreme projekta.

“Problemi o kojima se u javnom prostoru govori još od početka radova, mogli su se izbjeći boljim i potpunijim pripremnim radnjama. Nažalost, ovo nije prvi put da se događaju veliki propusti koje se naknadno sanira i dorađuje. Sada takve dorade u pravilu koštaju značajne iznose i uzrokuju neugodnosti i probleme. Radit ćemo sve što možemo, u Skupštini i skupštinskim odborima, kako bi se budući projekti kvalitetno analizirali, uz pravu javnu raspravu, i dobro pripremili. Izglasani zaključci daju nam u ruke alat kojim ćemo vršiti pritisak na investitora i izvođača te pratiti razvoj događaja.

Ono što nam je osobito važno jest da su, kroz nas i supredlagatelje, članovi MO Ilovik dobili mogućnost da se obrate Županijskoj skupštini i iznesu svoje probleme. Govoreći u ime Možemo!, pozivam ovim putem sve građanke i građane PGŽ da nam se obrate. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se problem jasno definira i pokuša ukloniti” – zaključio je Petković.