Naslovna slika za Ukidanje linije Ilovik – Mrtvaška dramatično će utjecati na živote Ilovičana
05. 10. 2021.

Ukidanje linije Ilovik – Mrtvaška dramatično će utjecati na živote Ilovičana

Potaknuti preusmjeravanjem brodske linije Ilovik – Mrtvaška  na liniju Ilovik – Mali Lošinj, zbog čega je za petak, 8. listopada najavljen i prosvjed ispred zgrade gradske uprave u Malom Lošinju, iznosimo naše sveobuhvatno viđenje ovog problema te nudimo i rješenje čijom primjenom bi se linijom nastavilo prometovati te bi se izbjegli troškovi zbog izmještanja linije kao i niz posljedica koje će stanovnici Ilovika snositi zbog ovog poteza.

Svjesni smo da je projekt rekonstrukcije i nadogradnje luke “Mrtvaška”, austro-ugarskog gata na jugu otoka Lošinja, velik i skup građevinsko – prometni zahvat, koji bi uvelike trebao doprinijeti kvaliteti povezanosti naših otoka, kako između sebe tako i s kopnom, te tako podići kvalitetu života otočana. Naime, projekt koji je “težak” preko 81 milijun kuna, pri čemu se iz EU fondova financira oko 85% troškova, donosi novu obalnu infrastrukturu koja bi trebala omogućiti brže, jednostavnije i sigurnije povezivanje otoka Lošinja s Dalmacijom, Istrom te s ostalim kvarnerskim i sjevernodalmatinskim otocima. Dobra povezanost znači pozitivne implikacije na demografiju, gospodarstvo te, općenito, život i opstanak otoka. 

Međutim, da je predstavnik investitora – Županijska lučka uprava Mali Lošinj – uzeo u obzir zdravorazumske primjedbe primarnih korisnika luke Mrtvaška, stanovnika otoka Ilovika, potrebe za prosvjedom Ilovičana i ostalih otočana, i to drugim po redu, ne bi ni bilo.

lovik je jedan od triju stalno naseljenih otočića lošinjskog arhipelaga. Uz Susak i Unije, Ilovik također broji ispod stotine stanovnika, što je uobičajeno za male jadranske otoke. No ono što je za Ilovik specifično jest da među svojih 70-ak stanovnika broji čak 14-ero učenika osnovne i srednje škole koji brodsku liniju svakodnevno koriste. Ova velika brojka ukazuje na to da je za život i mladost otoka zaslužna upravo dobra povezanost sa središtem njihove lokalne samouprave, preko luke “Mrtvaška”.

Predviđeno trajanje radova na luci “Mrtvaška” duge su dvije godine, moguće i duže. Za cijeli period izvođenja radova predviđa se da će linija biti izmještena, zbog čega će put od Ilovika do Lošinja, koji je sada trajao 10-ak minuta, trajati čak sat i petnaest minuta, i to samo ako vremenski uvjeti dopuste. Na prve znake juga, linija se obustavlja, što se upravo i dogodilo s prvim danom izmještanja linije.

Tom linijom na Ilovik dolazi jedna od dviju učiteljica osnovne škole na Iloviku, srednjoškolci svakodnevno putuju na nastavu u Mali Lošinj, a radnici na posao. Jugo je na tom području vrlo učestalo, veći dio godine.

Ova nepogoda za Ilovičane, kojima kao da se poručuje da su nevažni, mogla se, i još se uvijek može jednostavno spriječiti, bez gotovo ikakvih utjecaja na radove. Dovoljno je predvidjeti izvođenje radova u dvije faze, pri čemu bi u prvoj, obimnijoj fazi, staro pristanište ostalo u funkciji te se na pristupnu cestu povezalo privremenim koridorom u duljini od 50-ak metara. Izvođaču radova putnici ne bi dolazili u obuhvat gradilišta, a linijom bi se nastavilo prometovati, kao i do sada, u trajanju od 10-ak minuta i to u gotovo svim vremenskim uvjetima. 

Nije na odmet kazati i kako samo izmještanje i produljivanje brodske linije košta oko 240 tisuća kuna mjesečno, što na rok od najmanje dvije godine iznosi više od 5 milijuna kuna koje bi trebalo izdvojiti bez realne potrebe. Ova sredstva nisu predviđena tijekom planiranja radova te se njih više ne može “povući” iz EU fondova. Nadalje, predviđeno novo pristanište svojom visinom i karakteristikama ne odgovara malim privatnim brodicama stanovnika Ilovika pa oni uopće neće moći koristiti pristanište za nužne, svakodnevne prijevoze mimo linijskog prijevoza. Tražilo se od investitora da u projektu predvidi manji dio pristaništa za izgradnju niže rive, pogodne za mala plovila, no ta molba ostala je zanemarena.

Nadamo se da ove greške u projektiranju te uporno odbijanje investitora i izvođača da prilagode projekt i time omoguće nastavak normalnog života na Iloviku nemaju neke dublje, toliko puta viđene razloge te da će se hitno iznaći adekvatno rješenje. U suprotnom, od željenog unapređenja kvalitete života otočana, doći će do umiranja još jednog otoka.

Fotografija je preuzeta s www.luckauprava-losinj.hr