Naslovna slika za Podržavamo zahtjeve radnica i radnika dječjih vrtića Grada Rijeke; Grad im je dužan osigurati ono što im zakonski pripada!
07. 02. 2022.

Podržavamo zahtjeve radnica i radnika dječjih vrtića Grada Rijeke; Grad im je dužan osigurati ono što im zakonski pripada!

Na današnjoj smo konferenciji za medije podržali zahtjeve radnica i radnika dječjih vrtića Grada Rijeke da se njihove plaće usklade s plaćama zaposlenih u osnovnom školstvu. Gradsku vlast pozivamo da zahtjeve ispuni jer oni nisu iracionalni, ne idu čak ni u smjeru podizanja standarda – što bismo također podržali – već je riječ o poštivanju zakonskog minimuma.  Podržat ćemo štrajk radnica i radnika dječjih vrtića, ako do njega dođe. 

“Radnice i radnici dječjih vrtića Grada Rijeke najgore su plaćeni u cijeloj zemlji. Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj gdje plaće zaposlenih u dječjim vrtićima ne prate plaće zaposlenih u osnovnim školama, iako je to definirano čl. 51 Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. 

Pregovori sindikata koji zastupaju zaposlene u dječjim vrtićima s Gradom imaju svoju dugu povijest i, koliko znamo, uvijek su bili postignuti neki dogovori. Međutim, ovo je situacija u kojoj Grad ne pokazuje nikakvog sluha za njihove opravdane zahtjeve. Nije pristao ni osigurati trenutno povećanje plaće od 150 kuna (što je bio jedan od prijedloga sindikata u procesu mirenja), već se od njih samo traži da budu strpljivi, iako nema nikakve garancije kada će se i hoće li se zahtjevi ispuniti. Valja podsjetiti da su radnice i radnici riječkih vrtića već dugo strpljive i da, osim što su potplaćene, mnoge od njih rade u lošim uvjetima i u objektima od kojih su neki već godinama predviđeni za rušenje, a neki već desetljećima ‘privremena rješenja’”, kazala je Iva Davorija, naša vijećnica u Gradskom vijeću. 

“Još u kampanji isticali smo važnost ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje, no za razliku od trenutne gradske vlasti, mi smo u tu računicu uključili i osiguravanje dostojnih plaća i uvjeta rada”, navodi Nebojša Zelič, naš gradski vijećnik. “Kvaliteta usluga u ustanovama ranog i predškolskog odgoja nedvojbeno se veže uz zadovoljstvo onih koji te usluge pružaju i materijalne uvjete u kojima se one pružaju. Nije sve u gradnji novih vrtića ili proširenju postojećih kapaciteta. Odgajateljice postaju deficitarno zanimanje, a odbijanjem osiguranja zakonski propisane plaće, Grad Rijeka dodatno demotivira nove generacije da odabiru profesiju o kojoj cijelo društvo ovisi. 

Također, valja podsjetiti da je Gradsko vijeće prihvatilo subvencije za dadilje kao ‘vatrogasnu’ mjeru, dok je u posljednje 4 godine financiranje vrtića privatnih  osnivača poraslo za gotovo 3 milijuna kuna. Ako se nastavi ovakav odnos prema gradskim vrtićima, bojimo se da bi moglo doći do još veće privatizacije domene skrbi za djecu koju bi po našem shvaćanju, a i po shvaćanju socijaldemokracije, trebale garantirati javne institucije”, kazao je Zelič.

“Činjenica je da je rad u predškolskim ustanovama feminiziran rad, što znači da ga dominantno obavljaju žene, i činjenica je da on kao takav ne uživa ugled kakav uživaju dominantno muška zanimanja. A pogotovo smo od početka pandemije sve i svi mogli svjedočiti koliko kao društvo ovisimo upravo o dječjim vrtićima i njihovim radnicama, koje nisu imale pravo na rad od kuće i koje nisu imale privilegiju brinuti o svome zdravlju”, naglašava Davorija.

“Opravdanja iz Grada kako novca za plaće zaposlenih u dječjim vrtićima nema – ne prihvaćamo. Sjetimo se kako smo se odrekli 4 milijuna kuna smanjenjem stope prireza za jedan postotni poen. Tada smo na konferenciji za medije i na sjednici Gradskog vijeća apelirali da se to ne čini upravo jer bi se taj novac mogao usmjeriti na plaće radnica i radnika u dječjim vrtićima. Bili smo jedini koji su to isticali. Imajmo ovo na umu i u idućim glasanjima za smanjenje stope prireza, s obzirom na obećanje gradonačelnika da će se to činiti progresivno dok ne dođemo na 10%. 

Pored toga, potrebno je naglasiti kako je inicijativa sindikata prema Gradu Rijeci upućena puno prije nego što je izrađen prijedlog proračuna za ovu godinu, stoga se gradska vlast ne može opravdavati da je zatečena ovim stanjem i ograničenim proračunom.

Kao grad koji stari i kojeg demografija treba brinuti, ulaganje u radnice i radnike gradskih dječjih vrtića nezaobilazna je demografska politika. Stoga pozivamo gradonačelnika Filipovića i njegovu zamjenicu Krpan da do 15. 2. ispune zahtjeve radnica i radnika dječjih vrtića. Ukoliko se to ne dogodi, pozivamo građanke i građane, a posebno roditelje predškolske djece, da se solidariziraju s radnicama u njihovoj borbi za prava koja im pripadaju”, zaključio je Zelič.