Naslovna slika za Odluka o prodaji vrijednog gradskog zemljišta na mjestu budućeg kompleksa Žabica loša je odluka i odraz je potpunog nedostatka vizije održivog razvoja Rijeke
08. 06. 2022.

Odluka o prodaji vrijednog gradskog zemljišta na mjestu budućeg kompleksa Žabica loša je odluka i odraz je potpunog nedostatka vizije održivog razvoja Rijeke

Na današnjoj konferenciji za medije ponovno smo poručili da je prodaja zemljišta na prostoru budućeg kompleksa Žabica loša odluka gradske vlasti. Pored glavnog argumenta, da će prodajom ovog zemljišta cjelokupan riječki pristup moru u centru grada biti u privatnim rukama, podcrtavamo da se projektom gubi potencijalno vrijedan resurs na kojem bi – umjesto privatnika – mogao profitirati Grad (odnosno Rijeka Plus), a da će sredstva od prodaje dijelom morati biti uložena u pristup tom istom – privatnom – resursu.

“Konkretno, prodaja zemljišta kompleksa na Žabici uključivat će po planovima garažu s otprilike 800 parkirnih mjesta, čiju cijenu neće, kao što je sada slučaj kod parkinga na rivi, regulirati Rijeka Plus već privatni investitor. To znači da Riječani i Riječanke ne samo što neće dobiti dodatne parkirne kapacitete, već radi ukidanja parkinga na rivi i ukinutog parkinga kod Benčića ukupni kapaciteti s novom garažom će ostati manje više isti. Ono što će se promijeniti jest da će parkiranje biti potencijalno skuplje jer ne postoji nikakav način utjecaja na cijenu. Dakle, gradska vlast ovdje jasno zauzima poziciju koja znatno više odgovara privatnom investitoru, odnosno, kako stvari stoje – Best in parkingu koji se jedini javio na natječaj. Gdje je dobrobit građana, i grada, u čitavoj priči?”, kazao je Nebojša Zelič.

“Dodatno, objašnjenja u što će se uložiti novac od prodaje variraju od prigode do prigode pa se tako na tribini Društva arhitekata Rijeka govorilo o ulaganju u komunalnu infrastrukturu, drugdje se govorilo da će se pokriti dio duga grada, a treba imati na umu i kako bilježimo drastičan porast cijena energenata tako da će sigurno dobar dio novaca od prodaje otići u namirenje te vrste troškova. Moramo uzeti u obzir i da će nezanemariv dio tih sredstava otići upravo u uređivanje pristupnih cesta novoj garaži. 

Sve to govori kako jasnog i detaljnog plana u što će se prihod od prodaje Žabice uložiti nema. Ne možemo ni prijeći preko činjenice kako se u ovu prodaju krenulo dosta naglo, s kratkim rokovima natječaja, unatoč tome što natječaj nije raspisan u najboljem trenutku, s obzirom na rat u Ukrajini, probleme s energentima i sirovinama te rast cijena građevinskih radova, što će se potencijalno nepovoljno odraziti na izvedbu projekta.

Dakle, Grad Rijeka iznenada je raspisao i u kratkom roku zaključio natječaj o prodaji gradskog zemljišta privatnom investitoru kako bi, pod svaku cijenu, okončali 20-godišnju  trakavicu oko autobusnog kolodvora u Rijeci. To su učinili bez ikakve najave i bez ikakvih konzultacija sa strukom i javnosti. Što je još gore, takvu odluku donijeli su bez pojašnjenja, a izgleda i bez znanja o tome kakve će strateške i dugoročne financijske efekte takva prodaja imati za grad i građane.” kazala je Iva Davorija.

”Jedina konkretna rasprava o ovoj temi dogodila se svega nekoliko dana prije zaključenja natječaja za prodaju zemljišta, i to na tribini u organizaciji Društva arhitekata Rijeka, gdje je gradska vlast obrazložila da će se prodajom zemljišta na Žabici jednokratno namaknuti sredstva koja će poslužiti za rasterećenje prometa u centru grada i povećanje površina za pješake, ali nisu mogli pojasniti kakvi točno urbanistički, prometni niti komunalni potezi se trebaju napraviti da bi se takvi efekti postigli, hoće li novac od prodaje biti dovoljan za takvu opsežnu transformaciju, i u kakvim rokovima bi se takva transformacija trebala dogoditi. 

Čini se da gradska vlast uopće nemaju viziju održivog razvoja grada i da će se u kratkom roku sve svesti na prodaju gradske imovine i prešutni pristanak na polustoljetne koncesije stranim tvrtkama koje će ubirati profit, a na kraju dana će građani od svega toga imati malo ili ništa. 

Rivu ćemo dati Lurssenu, Žabicu ćemo prodati, Kostabelu smo dali Hiltonu, od Delte očito još neko vrijeme neće biti ništa, a valjda ćemo i Metropolis pokloniti jer nećemo znati što s njim. Rijeka definitivno ide u krivom smjeru, a odluka o prodaji gradskog zemljišta na Žabici je još jedna u nizu loših odluka aktualne gradske vlasti. “ zaključila je Ana Marković.