Naslovna slika za Ne podržavamo prijedlog o smanjenju prireza
29. 11. 2021.

Ne podržavamo prijedlog o smanjenju prireza

Gradski vijećnici Iva Davorija i Nebojša Zelič iz Možemo! Rijeka na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak govorili su o gradonačelnikovom prijedlogu izmjene Odluke o porezima Grada Rijeke o kojoj će se glasati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Podsjetimo, prijedlog je da se od 1. siječnja 2022. smanji propisane stope prireza porezu na dohodak za jedan postotni poen, dakle, sa sadašnjih 15% na 14%, što predstavlja prvi korak u ostvarenju konačnog cilja – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10% od 1. siječnja 2025. godine.  

U obrazloženju tog prijedloga navedeno je da će zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 9.671,00 kn, odnosno 6.877,34 kn neto, smanjenjem stope prireza za jedan postotni poen imati neto plaću veću za 89,70 kn godišnje, što je 7,4 kune mjesečno. Smanjenje prireza za jedan postotni poen u 2022. godini rezultirat će smanjenjem prihoda Grada za približno 4 milijuna kuna.  

Možemo! Rijeka neće podržati taj prijedlog jer smatramo da je riječ o populističkoj mjeri koja neće rezultirati ničim osim manjkom u ionako skromnom i nategnutom gradskom proračunu.

“Kao i svaki spomen poreznog rasterećenja, ova mjera zvuči dobro i popularno, ali kad obratimo pažnju na to kako se obračunava prirez, onda vidimo da ga oni s nižim primanjima i oni s visokim osobnim odbitcima ionako ne plaćaju. Dakle, čak niti tih skromnih 7 kuna mjesečno koji su navedeni u obrazloženju uopće se ne odnose na one koji imaju niska primanja, a sam je iznos još manji za one koji primjerice imaju djecu” istaknula je Iva Davorija.  

Nadalje, čak i kad se „dogura“ do 10% u 2025. godini, na prosječnoj plaći osobi bez djece godišnja ušteda bit će 448,40 kn, što je na mjesečnoj razini 37 kn. Opet, uzmemo li u obzir da nemaju svi prosječna primanja, i da mnogi građani imaju djecu, radi se o još nižem iznosu, a oni s niskim primanjima su u potpunosti izvan dosega te mjere.

“Kao rezultat, imamo situaciju da si, zbog te mjere, građani koji imaju prosječna primanja mogu jednom mjesečno kupiti kroasan više, dok građani koji nemaju prosječna primanja ne mogu niti to, a gradski budžet ide u višemilijunski minus. Milijuni koji se gube upravo bi se trebali koristiti za programe koji bi bili dostupni svima i doprinijeli kvaliteti i dostupnosti komunalnih usluga”, rekla je Davorija.

Također, izrazili smo čuđenje što ovu mjeru predlaže socijaldemokratska vlast.

“Socijaldemokracija trebala bi se voditi načelima solidarnosti i progresivnosti prema kojima oni s višim primanjima imaju veća davanja upravo zato da bi javne usluge bile kvalitetne i dostupne onima s nižim primanjima. Ova mjera vodi ka upravo suprotnim ishodima, jer ako će ju netko i osjetiti, bit će to oni s vrlo visokim primanjima. Također, socijaldemokratska vlast trebala bi moći uvjeriti građanke i građane da više vrijedi 4 milijuna kuna u javnim uslugama nego 7 kuna mjesečno u osobnom novčaniku”, ističe Nebojša Zelič.

Zelič je podsjetio da se prošli gradonačelnik žalio što su se poreznom reformom Vlade smanjili prihodi lokalne samouprave, a sada sama lokalna samouprava smanjuje svoje prihode, a da to nema pozitivni utjecaj na kvalitetu života građanki i građana.

“Valja napomenuti da su u sklopu provođenja višegodišnje porezne reforme Vlade RH već uvedene dodatne porezne olakšice na plaće mladih do 30 godina, koje su prvi učinak na proračun imale u 2021. godini. Već će i ta mjera trajno utjecati na manje ostvarenje gradskih prihoda od poreza na dohodak, pa ne vidimo da ga je potrebno još smanjivati. 

Nadalje, u Gradu, unatoč tome što smanjuju prirez, projiciraju rast prihoda od poreza, a to temelje na makroekonomskim projekcijama povećanja BDP-a i zaposlenosti. S obzirom na pandemijsku situaciju i posljedice po ekonomiju, smatramo da je potrebno biti mnogo oprezniji u tim vrlo neizvjesnim procjenama”, dodaje Zelič.  

Budući da Grad Rijeka nije u poziciji ponuditi porezno rasterećenje koje bi uistinu utjecalo na povećanje kvalitete života građana, smatramo da je mnogo smislenije javna sredstva od 4 milijuna kuna usmjeriti na aktivnosti koje to uistinu mogu učiniti.

“Da ne bismo sad nabrajali gdje bi sve trebalo uložiti ta javna sredstva, usmjerimo se samo na prioritete gradske uprave kao što su vrtićki smještaj i predškolski odgoj općenito. Bilo bi smislenije uložiti ta sredstva ne samo u otvaranje novih vrtićkih kapaciteta već i u nova zapošljavanja stručnih suradnika u programima rane intervencije te poboljšanje radnih i materijalnih uvjeta radnica i radnika u vrtićima” zaključio je Zelič.