Naslovna slika za Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera: Mjesni odbori jesu bitni!
03. 03. 2023.

Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera: Mjesni odbori jesu bitni!

Predstavnici stranaka Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera danas su najavili izlazak na izbore za vijeća mjesnih odbora Rijeke na koje će u nekim od mjesnih odbora izaći zajedno, a u nekima samostalno. 

“Formirao se šaroliki pokret koji izlazi na predstojeće izbore za mjesnu samoupravu, u nedjelju 12. ožujka. U nekim mjesnim odborima Možemo! ima liste isključivo sa svojim kandidatkinjama i kandidatima, isto tako i Akcija mladih i Unija Kvarnera, a u nekim mjesnim odborima izlazimo sa zajedničkim listama. U nekim se pak mjesnim odborima nismo kandidirali jer snažno podržavamo nezavisne liste građana i građanki na Kozali, u Škurinjskoj dragi, Školjiću-Starom gradu, na Mlaki, Kantridi i Podvežici odnosno one okupljene oko inicijativa Kvart za grad i Kvart za 5, od kojih su se neki već i dokazali u prethodnom mandatu.

U ovoj nam je kampanji ključna poruka ta da je dosad razina mjesne samouprave percipirana kao nebitna, iako je u osnovi ona zamišljena kao prvi korak u komunikaciji između građana i gradske uprave, ali i kao osnova društvenog i kulturnog života u gradskim kvartovima. Mi smatramo da je bitna. Umjesto živih centara i mjesta zajednički donesenih odluka o razvoju kvartova, loše politike odozgo oblikovale su krnju mjesnu samoupravu bez moći i istinskog utjecaja čak ni na male, ali važne promjene u svakodnevnom životu svojih stanovnika.

Ovim, prvim izlaskom Možemo! na izbore za vijeća mjesnih odbora Rijeke najavljujemo namjeru da se istinski, na široko demokratskim osnovama, bavimo prostorima na

kojima živimo. Pozivamo građane i građanke da izaberu kandidate i kandidatkinje koje zajedničkim snagama predstavljamo na ovim izborima, jer očekujemo da će vijeća mjesnih odbora u narednom razdoblju imati puno važniju ulogu u političkom životu Rijeke.

Naime, nakon ovih izbora krećemo u ozbiljnu kampanju u kojoj ćemo zagovarati cjelovitu reformu mjesne samouprave u Rijeci, koja će se baviti djelokrugom rada, modelima financiranja, procesima odlučivanja, modelima efikasne komunikacije između mjesnih odbora i gradske uprave i poduzeća, te ulogom mjesnih odbora u društvenom i kulturnom životu građana i građanki. Stoga kandidati i kandidatkinje koje ćemo predstaviti u narednim danima, osim što su vaši susjedi i susjede, također predstavljaju vrlo iskusne i vrijedne građane koji će u naredne 4 godine biti vaš megafon!”, kazao je Nebojša Zelič iz Možemo.

Mirela Pašić, nositeljica liste za mjesni odbor Centar-Sušak kazala je kako upravo jaki mjesni odbori koji istinski okupljaju svoje građane i građanke grad čine gradom.

“Snažni mjesni odbori su bitni, a zato su bitni i ovi izbori! U narednom razdoblju želimo novi sustav u kojem vijeća MO-a, uz široko sudjelovanje svojih stanovnika i stanovnica, odlučuju o uređenijem javnom prostoru, kulturnim događanjima te društvenom boljitku na svome području.

Želimo definirati i novi model financiranja mjesne samouprave. Želimo više koristiti postojeće modele participacije poput zborova građana i javnih rasprava, ali želimo i uvesti inovativne mehanizme zajedničkog odlučivanja. Želimo bolju i efikasniju komunikaciju između mjesne samouprave i Grada. Također želimo omogućiti da mjesni odbori, odnosno građani i udruge, predlažu i provode kulturne, društvene, obrazovne i rekreacijske aktivnosti u svome kvartu.

Što se tiče konkretnih poteza u svojim kvartovima vezanih za uređenja zajedničkih prostora, zelene infrastrukture, čistoće javnih površina i drugih poboljšanja koje očekujemo u naredne 4 godine, njih ćemo postepeno predstavljati u narednim danima. Stoga, zaokružite nas 12. ožujka na Pećinama, Drenovi, Krimeji, Brajdi-Dolcu, Gornjoj Vežici, Sv. Nikoli, Centru-Sušak, Trsatu i Belvederu”, pozvala je Mirela Pašić.

Valentino Saršon, nezavisni kandidat i dosadašnji predsjednik vijeća mjesnog odbora Podvežica, podsjetio je na koje sve aspekte života naših sugrađana mjesni odbori mogu i moraju utjecati. “U protekle četiri  godine mandata koje je nažalost obilježila Covid—19 pandemija i smanjena proračunska sredstva, uspjeli smo kao mjesni odbor realizirati 38 komunalnih prioriteta. Od programskih aktivnosti, svake godine obilježavamo dane Mjesnog odbora, Dan žena, Dan starijih osoba, doček Sv. Nikole za našu djecu, dječje maškarane tance, te sudjelujemo u organizaciji Riječke zvečke. Svakodnevno smo na raspolaganju našim sugrađanima i borimo se za rješavanje svih onih problema na koje nas upozoravate.

Na godišnjoj razini upravo prema inputima naših sugrađana prosječno kao mjesni odbor prijavljujemo komunalne potrebe u vrijednosti od oko 500.000€, dok na raspolaganju imamo, nažalost, samo 51.100€ ili oko 10% naših realnih potreba. Uvijek smo se trudili izabrati komunalne prioritete najpotrebnije za naš kvart, a s više sredstava spuštenih s gradske razine sigurno bi na kvalitetniji način utjecali na kvalitetu života naših sugrađana. Upravo više sredstava na raspolaganju mjesnim odborima jedna je od najbitnijih stavki našeg programa.

U cilju poboljšanja i podizanja kvalitete življenja u našem kvartu, naredne četiri godine kao prioritete vidimo sanaciju kolnika u ulici Martina Kontuša, proširenje javne rasvjete, uređenje dječjih igrališta, parkova i zelenih površina, postavljanje umjetne trave na igralište OŠ „Vežica“, zalaganje za realizaciju projekta „Rekreacijska zona Podvežica“ u ulici Braće Pavlinić te ostale probleme na zahtjev građana koji su u nadležnosti mjesnog odbora.

Uz mene na listi su pošteni i vrijedni ljudi: Marko Božić, Štefica Vlahov, Josip Ilijić i Srećko Veronica, a svi zajedno svojim trudom i energijom želimo učiniti Podvežicu boljim mjestom za život”, kazao je Valentino Saršon.

“Mjesni odbori su, kao što ste već imali priliku čuti, prva stepenica u komunikaciji između građana i gradske vlasti”, podcrtao je Lucio Slama iz Unije Kvarnera. “Ono što je najvažnije jest da u mjesnim odborima sjede vaši susjedi, obični mali ljudi koje poznajete iz vaše zgrade ili kvarta. Tako imate priliku i vi kao građani učiniti prvi, mali korak, obratiti nam se, reći što vas muči, što biste mijenjali, a mi ćemo to dalje prenijeti mjesnim odborima i gradskoj vlasti. 

Ovi izbori za mjesnu samoupravu, često se doživljavaju kao nebitni, a to je ono što je pogrešno – izbori za mjesnu samoupravu zapravo bi trebali biti najvažniji jer ovdje birate ljude koje poznajete, kojima vjerujete, birate ljude koji žive u vašem kvartu. Ovdje birate ljude koji za svoj i vaš kvart žele najbolje, kako bi taj kvart bio ugodno i sigurno mjesto za život. 

Zato izađite na izbore 12. ožujka i zaokružite naša imena na izbornim listama”, zaključio je Lucio Slama.