Naslovna slika za Društvenim poduzetništvom do veće zapošljivosti marginaliziranih
11. 03. 2021.

Društvenim poduzetništvom do veće zapošljivosti marginaliziranih

U Hrvatskoj, pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji, društveno poduzetništvo još je u povojima. Za razliku od Europe, kod nas je njegov potencijal u dobroj mjeri zanemaren te se osim izdvojenih primjera dobre prakse ne može govoriti o sustavnoj podršci i uspjesima. U tom smislu, jedno od naših nastojanja bit će promicati te poticati razvoj zadrugarstva i društvenog poduzetništva kao alternativnih, uključivih i inovativnih pristupa koji mogu doprinijeti rješavanju problema nezaposlenosti te poticati lokalni/regionalni razvoj i uključivanje marginaliziranih skupina društva. Podsjetimo, riječ je o pristupu koji za cilj ima rješavati probleme lokalne zajednice,  a ujedno kroz takve aktivnosti generirati profit koji potom reinvestira u svoje aktivnosti usmjerene na dobrobit društva. 

Jedna od naših aktivnosti u smjeru poticanja razvoja zadrugarstva i društvenog poduzetništva jest kreiranje politika i mjera koje za cilj imaju njihov razvoj, posebnim usmjeravanjem na probleme dugotrajno nezaposlenih mladih (do 30 godina) i starijih (preko 50 godina) osoba te problem integracije marginaliziranih skupina (beskućnici, osobe s posebnim potrebama, osobe u riziku od siromaštva, manjine i sl.).

U suradnji s institucijama poput HZZ-a, možemo poticati stvaranje mjera za samozapošljavanje i zapošljavanje u domeni društvenog poduzetništva.

Možemo poticati i savjetovanja u kontekstu izrade poslovnih planova (znanja koje je nedostatno kod velikog broja građana) u domeni društvenog poduzetništva s ciljem ostvarivanja dugoročne poslovne i financijske održivosti poslovnih ideja mladih nezaposlenih kao i starijih nezaposlenih osoba, putem različitih organizacija poput poduzetničkih potpornih institucija ili razvojnih agencija.

Možemo poticati organizacije koje se bave problemima marginaliziranih skupina da se prijavljuju na različite poticaje i fondove (lokalne, regionalne, nacionalne, EU) tako da im se putem poduzetničkih potpornih institucija, razvojnih agencija i specijaliziranih organizacija civilnog društva omogući pomoć pri pisanju projektnih prijava.

Pomoć pri zapošljavanju mladih, starijih i marginaliziranih osoba na navedene načine samo je jedna od naših mjera utjecaja na razvoj zadrugarstva i društvenog poduzetništva. Kao što smo i najavili  tekstu pod naslovom Možemo promicati i poticati razvoj zadrugarstva i društvenog poduzetništva, više o našim politikama vezanima za društveno poduzetništvo podijelit ćemo u nadolazećim tekstovima jer smatramo da je riječ o izuzetno važnoj temi i pristupu koji Možemo jačati i u Rijeci!