Naslovna slika za Dizalice topline mogu smanjiti račune i utjecaj na okoliš; treba ih čim prije implementirati
10. 09. 2021.

Dizalice topline mogu smanjiti račune i utjecaj na okoliš; treba ih čim prije implementirati

Problem cijene toplinske energije u Rijeci dugogodišnji je problem s kojim su dobro upoznati svi korisnici toplana u sustavu Energa. Istina je da je energetskom obnovom fasada, kao i obnovom toplovoda i toplana, nekima od korisnika račun za toplinsku energiju smanjen, kao i da su Energo i gradske vlasti tijekom kampanje za lokalne izbore najavljivali daljnju „modernizaciju” toplana prelaskom s tekućeg goriva na plinsko, te time dodatno smanjenje troškova kao i smanjenje utjecaja toplana na okoliš. I nije to ništa novo: na državnoj razini korištenje plina kao primarnog energenta za zagrijavanje već se godinama reklamira i potiče. Razlog je tome i ekonomski faktor: prirodni je plin po jedinci energije koja se dobije spaljivanjem jeftiniji od ostalih fosilnih goriva, a i ležišta na području Hrvatske nisu zanemariva.

Prirodni plin jest energent čijim spaljivanjem nastaje manje lebdećih čestica i gotovo ništa sumporovih oksida u odnosu na ostala fosilna goriva, no količina ugljikova dioksida, stakleničkog plina koji se oslobađa u atmosferu, kod plina nije manja u odnosu na druga goriva. Prirodni plin kao gorivo ima isto pogubno djelovanje na globalno zatopljavanje kao i nafta ili ugljen. No nama, u Rijeci, i dalje se on nudi kao rješenje, i to za narednih 15 do 20 godina. U međuvremenu, najave su da će plin do 2025. poskupjeti za 25%, upravo zato što politika EU ide ka zelenoj tranziciji i pokušaju smanjenja korištenja svih fosilnih goriva gdje god je to moguće.

Mi smatramo da se već u ovom ciklusu modernizacije sustava grijanja mora naći mjesta za druga, već postojeća a po utjecaj na okoliš manje pogubna rješenja koja se mogu i odmah primjenjivati, a o čemu smo govorili i u kampanji. To su dizalice topline i solarni fotonaponski paneli.

Sustav dizalica topline za višestambene objekte, koji se naveliko koristi u gradovima poput Beča i Praga čije su zime hladnije nego u Rijeci, radi na principu zrak – voda ili tlo – voda. Drugim riječima, radi na istom principu kao i klima uređaji: prebacuje toplinsku energiju iz okoline na vodu koja potom, istim cijevima koje već postoje u našim zgradama, dolazi do radijatora ili ventilokonvektora u našim stanovima. Uređaj, dakle, samo prebacuje toplinu s jednog na drugo mjesto, ne stvara novu spaljivanjem, što je i jeftinije i mnogo manje utječe na okoliš. Kako bi odradio prebacivanje, uređaj najčešće koristi električnu energiju ali ne stvara novu toplinu s ciljem grijanja prostora.

Električnu energiju za dizalice topline moguće je dobiti iz fotonaponskih panela postavljenih na krovove i/ili fasade zgrada, i time dodatno smanjujući i cijenu grijanja i emisiju stakleničkih plinova u atmosferu. Financiranje za sve navedeno moguće je kroz više različitih fondova EU, kako energetskih tako i ekoloških. Ni tu nije riječ o novitetu: za vlasnike manjih objekata ili kuća mogućnost sufinanciranja prelaska na dizalice topline bila je predviđena još 2016/2017. godine, preko sustava energetske obnove RH.

Zbog svega navedenog, smatramo da je upravo sada pravi trenutak za iskorištavanje sredstava iz fondova EU kako bi se – za početak – javne zgrade poput škola i vrtića iskoristile za montažu fotonaponskih panela. Isto je moguće i na mnogobrojnim višestambenim objektima u riječkim naseljima. Na taj bi se način smanjili računi za struju pa posredno i oni za grijanje. Zakonodavni okvir postoji, a mi ćemo se zalagati za njegovu primjenu i iskorištavanje obnovljivih izvora energije.